Starcraft

Starcraft

starcraftStarCraft is net als World of Warcraft een strategisch computerspel dat gelanceerd werd door Blizzard Entertainment in 1998. Een vervolg van dit spel, StarCraft: Brood War werd tevens tijdens hetzelfde jaar uitgebracht. Het verhaal vindt plaats in een fantasierijke toekomst. Menselijke ruimtebewoners (de terrans) moeten het opnemen tegen ruimte-uitschot. Het spel ging miljoenen keren over de toonbank en ook vandaag is het nog steeds zeer gewild in Azië, voornamelijk in Zuid-Korea.

Verhaallijn

Ergens ver weg van de Aarde, in een gebied dat de Koprulu sector wordt genoemd, ligt de wereld van menselijke kolonisten (de Terrans). Deze wereld Mar Sar komt onder bedreiging te staan. De alien Zerg, verslindt er al het leven en teistert de planeet. Mar Sar evacueerde al haar militair personeel en liet de kolonie achter om verscheurd te worden door de Zerg en zijn zwerm. Maar Marshal Jim Raynor bundelt de krachten met een rebellengroep die zich te Zonen van Korhal noemen. Onder leiding van de ambitieuze en charmante Arcturus Mengsk, vechten ze samen tegen de aliens om burgers te redden. En hoewel ze in staat ware nom levens te redden, werd de planeet toch ingenomen door Zerg en van baan veranderd door Protoss (een geavanceerde beschaving die met elkaar in contact staat door een gemeenschappelijke psychische verbinding die de Khala heet).

starcraft-planetMet het vallen van Mar Sara, hergroeperen de Zonen van Korhal (met inbegrip van Raynor, Mengsk) zich op de planeet Antiga Prime. Ook daar worden ze aangevallen, maar Mensk komt op het idee de aliens te prikkelen met aangepaste technologie. Zijn tactiek (gebruik van signalen) blijkt meedogenloos efficiënt te werken. Met succes slagen de Zonen van Korhal erin Tarsonis te belegeren. Jim stelt voor Zerg als een wapen te gebruiken, maar Mensk is vastberaden. Het gevangen nemen van Zerg betekende dan ook een aanval van Protoss. Nadat de Confederacy is gevallen, probeert Mengsk de Terraanse planeten te hergroeperen. Deze herstructurering wordt de Terran Dominion genoemd. Hij kroont eveneens zichzelf tot regeringsleider. De Zerg weet te ontsnappen en vlucht naar de planeet Char. Van daaruit slaagt hij erin opnieuw terrein te winnen op de krachtige Protoss waarvan de burgers op dat moment in een hevige strijd verwikkeld zijn met de gezaghebbers. Tassadar, Zeratul en wat nog overblijft van Protoss bundelen in wanhoop hun krachten om de overmind te vernietigen. Uiteindelijk slagen ze erin de aanvallen van de alien Zerg te stoppen met opoffering van Tassadar.

Starcraft is een serie en het verhaal gaat verder in de delen Brood War, Wings of Liberty, Heart of the Swarm, Legacy of the Void. Alle spellen zijn real-time strategie spellen, waarin de speler de gebeurtenissen ervaart als een militaire commandant . Bovendien werden ook twee spin-off titels vrijgegeven zoals StarCraft: Ghost.

Hoe StarCraft te spelen?

starcraft-2Een tutorial helpt je om het spel te leren spelen. Jouw voornaamste opdracht in het spel is de grondstoffen te verdedigen op een strategische manier. De Protoss heeft een krachtige verdediging dus het is belangrijk om zelf een zo snel mogelijke verdediging op te bouwen, vooral zodat je dan zolang mogelijk in het spel blijft.

Onze mening

De prijs van het spel behoort niet tot de goedkoopste categorie en ook al lijken de beelden al wat verouderd, StarCraft en de vervolgverhalen zijn de moeite waard om aan te kopen. Al vinden we dat de prijs best verlaagd mag worden. Zoals gezegd lijken de beelden in dit spel al wat verouderd, maar de graphics zijn nog steeds een streling voor het oog. Net zoals de muziek die ons passend lijkt voor het verhaal en de beelden. Geen extreme wilde euforie van onze kant voor dit spel, maar ook geen afbrekende houding!